Stap 5: Minder administratieve werkdruk als ZZP’er

Stap 5 van de cursus ”hoe start ik goed voorbereid als ZZP`er in de zorg”

Minder administratieve
werkdruk op de werkvloer

Lees meer hieronder

Administratieve werkzaamheden
Administratie wordt een minder grote zorg


Laat me duidelijk zijn, een goed en gestroomlijnd administratief systeem is essentieel voor een goed functionerende zorgsector. Het kan echter een groot voordeel zijn wanneer je als ZZP’er wordt ingehuurd door een zorgorganisatie die de administratieve taken goed op orde heeft. Hoewel rapportages nog steeds nodig zijn, hoef jij als ZZP’er vaak minder administratieve werkzaamheden uit te voeren. Het is wel belangrijk om jouw boekhouding en facturatie goed bij te houden en te voldoen aan eventuele administratieve eisen van de gemeente als je via hen werkt, zoals evaluatieverslagen en begeleidingsplannen.

Als jij ADHOC (korte termijn, vaak eenmalig) diensten draait ben jij verder alleen verantwoordelijk voor de dagrapportage. Zorg-/begeleidingsplannen en evaluaties en andere vormen van verslaglegging komen dan niet aan bod. En deze vormen van verslaglegging zijn de verantwoordelijkheid voor de mensen in loondienst, hierdoor heb jij minder verantwoordelijkheden.

Sacha Werndly. ZZP’er in de zorg
”Bepaal zelf wat jij waard bent!”

Administratie is voor velen onder ons niet echt een feest

Veel ondernemers, waaronder ikzelf, zien het als één van de saaiste zaken van het ondernemen, en dat is enorm zonde. Grote kans dat jij dit gevoel nog niet kent, doordat jij nog geen ZZP’er bent. Maar wanneer jij begint als ZZP’er in de zorg adviseer ik jou om hier genoeg tijd en aandacht aan te besteden.
Het is een heel belangrijke voorwaarde voor een gezond bedrijf. Als ZZP’er in de zorg ben jij ook een echt bedrijf, het is dan echt heel erg belangrijk om de administratie goed op orde hebben. Hier voorkom jij mee dat je voor verrassingen komt te staan tijdens het beginnen als ZZP’er in de zorg.

Voorbereiden
Houd privé en zakelijk gescheiden
Maak een overzicht

Hierbij een paar tips om jou op weg te helpen als ZZP’er:

1. Goede voorbereiding!
Begin echt op tijd voor een succesvolle administratie als ZZP’er!
Een goede voorbereiding is het halve werk, en dat geldt zeker voor het vastleggen van jouw administratie als ZZP’er. Houd rekening met alle regelingen en nieuwe wet- en regelgevingen omtrent het werken als zelfstandige. Door op tijd te beginnen, voorkom je dat je later in de problemen komt en behoud je het overzicht.
2. Neem twee aparte rekeningen, zakelijk & privé
Het is erg verstandig om naast je privérekening ook een zakelijke rekening te openen. Banken verplichten het niet om twee rekeningen te hebben als ZZP’er, maar de ervaring leert dat het veel beter werkt. En het helpt echt om overzichtelijk alle financiële gegevens op een rijtje te hebben. Het helpt heel erg bij het gestructureerd inzichtelijk maken van alle (zakelijke) kosten en inkomsten.
Bepaal of je met een boekhouder wilt gaan werken of deze administratie zelf wilt gaan doen, uit eigen ervaring weet ik dat een boekhouder niet essentieel is. Echter is een boekhoudsysteem heel erg handig.
Wil jij snel jouw financiën regelen en heb jij geen geld over voor een boekhouder, kijk dan eens naar een (online) boekhoudpakket. Goedkoper en heel erg makkelijk te begrijpen.
3. Maak een overzicht van wat jij allemaal moet bijhouden
Wanneer jij ZZP’er bent moet jij heel veel verschillende zaken bijhouden qua administratie. Je facturen, bonnetjes, debiteuren- en crediteurenadministratie maar ook bankafschriften, urenregistratie, reiskosten en belastingaanslagen. Door middel van diverse apps en tools kan je dit tegenwoordig heel erg makkelijk online en snel bijhouden. Hierdoor heb je met kleine aanpassingen in de manier waarop jij werkt veel meer overzicht.
4. Belasting
Om onverwachte uitgaven te voorkomen, is het aan te raden om ongeveer 33% van je inkomsten opzij te zetten voor het betalen van je omzetbelasting en voor onvoorziene kosten.