Stap 9: Meer werkplezier

Stap 9 van de cursus ”hoe start ik goed voorbereid als ZZP`er in de zorg”

Meer plezier in het werk

Lees meer hieronder

Veel meer plezier
Iedere ochtend sta je heerlijk op,
vol enthousiasme voor de dag die voor je ligt!


Ik ga dagelijks met veel plezier naar mijn werk en geniet oprecht van elke opdracht.
Indien ik echter een opdracht heb waarbij ik me niet goed voel, stop ik er onmiddellijk mee.

Als zzp’er heb je de vrijheid om je eigen baas te zijn, wat betekent dat je zelf kunt beslissen welke opdrachten je aanneemt en welke niet. Hierdoor kun je filteren welke opdrachten goed bij je passen en haal je automatisch meer plezier uit het werk dat je doet. Het zelf kiezen van opdrachten is dus een groot voordeel van het zzp-schap.

Daarnaast kun je als zzp’er ook genieten van meer rust en vrijheid, wat je in staat stelt om meer tijd te besteden aan je cliënten. In loondienst ervaren veel zorgverleners een hoge werkdruk, maar als zzp’er heb je hier minder last van. Dit kan bijdragen aan meer plezier en voldoening in je werk in de zorg.

Sacha Werndly. ZZP’er in de zorg
”Elke dag plezier op je werk, heb jij dit al?”

Focus op de zorg

Als zorgverlener is het van cruciaal belang om je te richten op het verlenen van zorg waar je echt gepassioneerd over bent. Het geeft niet alleen een gevoel van voldoening, maar kan ook een boost geven aan je energieniveau. Als ZZP’er heb je het voordeel dat je zelf kunt kiezen welke opdrachten je aanneemt en je volledig kunt richten op het verlenen van de gewenste zorg. Dit stelt je in staat om de zorg te verlenen die je graag wilt bieden en waarvan je weet dat het de kwaliteit van leven van je cliënten zal verbeteren.

In loondienst wordt vaak elke minuut geregistreerd, wat kan leiden tot een gevoel van druk en stress, en dit kan ten koste gaan van de aandacht voor de cliënten. Als ZZP’er heb je de mogelijkheid om je te concentreren op de zorg die je levert zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de hoeveelheid tijd die aan elke taak wordt besteed.
Als ZZP’er is het jouw streven om de beste zorg te bieden aan je cliënten, omdat zij dit verdienen. Je hebt de vrijheid om jouw cliënten de aandacht en zorg te geven die ze nodig hebben, zonder beperkt te worden door de beperkingen van een traditionele werkgever. Hierdoor kan je echt een verschil maken in het leven van je cliënten en hen helpen om hun gezondheid en welzijn te verbeteren.

Plezier

“Laat je werk een bron van plezier zijn”

Meer energie

“Zorg ervoor dat je werk je energie geeft in plaats van dat het energie van je wegneemt”

Beste zorg

“Streef altijd naar het verlenen van de allerbeste zorg!

Hoe houd ik deze positieve vibe vast?

Om een positieve werkomgeving te creëren terwijl je werkt in de zorg, is het belangrijk om te streven naar het maximaliseren van plezier. Maak veel plezier met je cliënten en zorg ervoor dat je in verbinding blijft met je collega’s op de werkvloer. Probeer het niet te zwaar te maken en houd het luchtig, bijvoorbeeld door zo nu en dan een grapje te maken. Spar en overleg met je collega’s om ideeën uit te wisselen en van elkaar te leren.
Wees aandachtig voor de mensen om je heen en vraag hen naar hun ervaringen en belevingen. Let ook op je collega’s en hoe ze zich voelen. Door oog te hebben voor anderen creëer je een positieve sfeer en draag je bij aan een gezonde werkcultuur.
Geef complimenten aan anderen, want je weet zelf hoe fijn het is om een compliment te krijgen. Het zien van iemands prestaties en het uiten van waardering kan bijdragen aan een positieve vibe. Het kan een klein gebaar lijken, maar de impact ervan is onbetaalbaar.
Als je nee voelt, wees dan niet bang om nee te zeggen. Dit kan moeilijk zijn, maar door grenzen te stellen behoud je je plezier in je werk. Als je ja zegt terwijl je eigenlijk nee bedoelt, kan dat leiden tot gevoelens van ontevredenheid en frustratie. Wees trots op wie je bent en wat je doet, en waardeer jezelf als persoon en als professional in de zorg. Dit zal bijdragen aan een positieve werksfeer en een gezonde balans tussen werk en privé.