Stap 4: Uurtarief als ZZP’er

Stap 4 van de cursus ”hoe start ik goed voorbereid als ZZP`er in de zorg”

Zelf te bepalen
uurtarief

Lees meer hieronder

Uurtarief
Jij kan jouw eigen uurtarief vaststellen


Als ZZP’er in de zorg ben jij vrij om je eigen uurtarief te bepalen. Het is belangrijk om goed te weten wat jouw functie en kwalificaties waard zijn, zodat je een eerlijk tarief kunt vaststellen. Hierbij kan het handig zijn om te kijken naar de tarieven die andere ZZP’ers hanteren, maar uiteindelijk ben jij degene die bepaalt wat jij jezelf waard vindt.
Wees trots op wat je te bieden hebt en laat dat terugkomen in je tarief!

Ik wil je graag een belangrijke tip meegeven:
Houd er rekening mee dat als je via de gemeente werkt (ZIN en/of PGB), de tarieven vastliggen. En als je niet via de gemeente werkt, is het zo dat je opdrachtgever bepaalt wat hij wil betalen. Maar uiteindelijk heb jij als ZZP’er altijd de vrijheid om te kiezen wat voor tarief je aanbiedt.

Sacha Werndly. ZZP’er in de zorg
”Bepaal zelf wat jij waard bent!”

Tips voor het bepalen van jouw uurtarief:

Bij het bepalen van jouw uurtarief als ZZP’er in de zorg zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden:

 Bereken jouw benodigde inkomen: Bepaal welk inkomen je per maand nodig hebt om alle kosten te dekken en jezelf te onderhouden. Houd hierbij ook rekening met scholing, leaseauto, telefoon, verzekeringen, pensioen en vakanties. Bekijk de tarieven van collega ZZP’ers: Zorg dat jouw uurtarief niet te ver onder of boven dat van de concurrentie ligt. Onderhandel met opdrachtgevers over het tarief dat passend is voor de opdracht. Bepaal jouw waarde op basis van kwaliteit: Onderzoek jouw concurrentie en bepaal welke unieke kennis en ervaring jij meebrengt. Houd hierbij ook rekening met regionale tarieven die kunnen verschillen.

Belangrijk is om jezelf op waarde te schatten. Jij bent uniek met jouw specifieke kennis en ervaring, dus zorg dat je tarief hierop afgestemd is.

Bepaal jouw inkomen
Bepaal jouw waarden
Jij bent uniek

Belangrijke tip:

Bekijk dit hulpmiddel van de Kamer van Koophandel (KvK) om jouw uurtarief goed te bepalen.