Stap 2: Vrijheid als ZZP’er

Stap 2 van de cursus ”hoe start ik goed voorbereid als ZZP`er in de zorg”

Enorm veel vrijheid
Als ZZP’er in de zorg

Lees meer hieronder

Vrijheid
Waarom vrijheid zo essentieel is voor jouw werk?In mijn leven merk ik dat ik veel behoefte heb aan vrijheid. Zowel in mijn werk als in mijn dagelijkse leven.
Ik ben een gescheiden moeder met co-ouderschap en heb mijn kinderen om de week een hele week, week op week af.

Wanneer ik mijn dagen en weken zelf kan plannen, merk ik dat mijn gezin veel meer rust ervaart. Om zoveel mogelijk bij hen te kunnen zijn, werk ik ongeveer 24 uur per week als de kinderen bij mij zijn. Tijdens de weken dat de kinderen bij hun vader zijn, plan ik veel meer opdrachten in en werk ik dus ook veel meer uren. Zo zorg ik ervoor dat mijn gemiddelde aantal werkuren altijd goed uitkomt. Dit stelt me in staat om de controle te behouden over mijn inkomen en ervoor te zorgen dat er altijd voldoende geld binnenkomt. Een groot voordeel hiervan is dat ik altijd genoeg tijd vrij heb om met mijn kinderen door te brengen.

Sacha Werndly. ZZP’er in de zorg
Ik doe wie ik ben!

Huidige omstandigheden als ZZP’er

De groei van het aantal ZZP’ers in de zorg is opvallend; in iets meer dan vijf jaar tijd is het aantal meer dan verdubbeld. Elke maand komen er gemiddeld 1800 nieuwe ZZP’ers in de zorg bij. Deze toename lijkt te wijten aan de huidige omstandigheden op de arbeidsmarkt. In Nederland werken ongeveer 1,4 miljoen mensen in de zorg en welzijn sector. Als ZZP’er in de zorg geniet je van veel vrijheid en ben je volledig in controle over je eigen werk. Je bent verantwoordelijk voor het regelen van je eigen diensten en opdrachten, en bepaalt zelf de tarieven op basis van je ervaring en de opdracht. Het feit dat de zorgsector blijft groeien draagt hieraan bij.

Werkplezier

Vrijheid

Waardering

Vrijheden

Als ZZP’er in de zorg heb je de vrijheid om zelf te onderhandelen met je opdrachtgevers, of in sommige gevallen kan je bemiddelingsbureau dit voor je doen. Het voordeel van deze vrijheid is dat je zelf je werkrooster kan invullen en daarmee ook de mogelijkheid hebt om er een weekje tussenuit te gaan. Dit is iets wat iedereen wel zou willen, en als ZZP’er in de zorg is dit mogelijk. In tegenstelling tot werken in loondienst, waar je soms niet alleen nachtdiensten kan werken, heb je als ZZP’er de vrijheid om dit wel te doen.
Bovendien zijn de meeste functies in de zorg parttime, waardoor het lastig kan zijn om een fulltime functie te vinden. Als ZZP’er bepaal je zelf hoeveel uren je inroostert en welke opdrachten je aanneemt. Dit biedt de vrijheid om de diensten te kiezen die goed passen in jouw agenda. Of je nu graag 24-uurs diensten draait of slechts één uurtje, als ZZP’er in de zorg heb je de volledige vrijheid om dit te kiezen.